De zoektocht naar het perfecte gevelontwerp
De eigenaar van het gebouw, Hans-Erich Fischer, had als doel om van het gebouw een blikvanger te maken. Fischer is civiel ingenieur en zoekt graag naar nieuwe en unieke oplossingen. Het oorspronkelijke plan was om een keramische gevel te gebruiken, tot hij op de veelkleurige iriserende gevelpanelen van Rockpanel Chameleon stuitte. Op dat moment wist Fischer dat zijn doel werkelijkheid zou worden. Op basis van slechts een aantal foto's en samples besloten Fischer en de architect Handan Genç hun plannen voor het ontwerp van de gevel te wijzigen. "Dat was moedig, maar we waren er zeker van dat we hadden gevonden wat we zochten: lichte, zeer unieke en moderne gevelbekleding", herinnert Fisher zich.
Het geringe gewicht van Rockpanel bleek een belangrijk element te zijn omdat het gebouw uit de 19e eeuw stamt. "De statica van het gebouw was niet berekend op zware gevelbekleding", legt bouwmanager Volker Warnecke uit.
Gebruiksvriendelijk gevelmateriaal
Het plaatselijke bouwbedrijf Weser-Aluminiumbau had nog geen ervaring met Rockpanel Chameleon, maar was enthousiast over het spannende ontwerp. "Na de oplevering in Nienburg waren we allemaal zo enthousiast dat we ook voor de gevel van ons eigen bedrijfspand voor de Chameleon panelen hebben gekozen", vertelt directeur Nils Rudolph. "De schitterende kleuren trekken gewoon de aandacht, ze zijn niet te missen..."
Frieser-Fassadentechnik heeft de panelen op maat gezaagd en de gaten voor de bevestigingsklinknagels voorgeboord. Het werk moest zeer nauwkeurig gebeuren. "Natuurlijk hebben we ter plaatse kleine aanpassingen gedaan voor een perfecte pasvorm en hebben we ontdekt dat de Rockpanel platen gemakkelijk en nauwkeurig kunnen worden bewerkt met conventioneel gereedschap", voegt Rudolph eraan toe. Na deze ervaring voerde zijn team alle voorbereidende werkzaamheden voor hun eigen gevel zelf uit en beleefden ze plezier in het werken met Rockpanel.