Building Information Modeling (BIM) heeft de bouwsector de afgelopen jaren sterk getransformeerd. Toch wordt BIM nog regelmatig én uitsluitend geassocieerd met de digitale 3D-weergave van een gebouw. Nochtans is een bouwinformatiemodel van invloed op tal van andere aspecten, zoals de gevel. Maar welke voordelen biedt BIM bij het ontwerp én de uitvoering van een gevelontwerp? Een overzicht.
Zoals de term Building Information Modeling (BIM) doet vermoeden, is een bouwinformatiemodel van belang tijdens de ontwerpfase. Waar architecten vroeger aan de slag gingen met 2D-tekeningen en maquettes, kunnen ze nu met BIM een gevelontwerp uitwerken in een virtuele, driedimensionale omgeving. Dat maakt het makkelijker om complexe gevelsystemen of -details te visualiseren en te begrijpen. Met behulp van BIM komen problemen daarenboven vroegtijdig aan de oppervlakte waardoor ze tijdens het ontwerpproces opgelost worden.
Vermijd clashes of conflicten
BIM stelt je als ontwerper in staat om tijdens het ontwerpproces aan clashdetectie en conflictbeheer te doen. Door de aanwezigheid van heel wat informatie in het model zie je meteen problemen op het vlak van materialen en constructies en detecteer je conflicten met andere gebouwonderdelen. Dit stelt je in staat om problemen op te lossen, nog voor de bouwfase van start gaat. Kortom: een kleinere foutenlast en een accurater bouwbudget zonder onvoorziene kosten.
Geen verspilling
Niet alleen tijdens de ontwerp- maar ook gedurende de constructiefase van een gevel creëert BIM meerwaarde. Een bouwinformatiemodel bevat productgegevens zoals afmetingen en installatievoorschriften. Fabrikanten kunnen nauwgericht gevelelementen produceren, aannemers hebben alle tools in handen om de gevel foutloos te installeren. De BIM-methodiek moet vertragingen of fouten minimaliseren en optimaliseert zowel logistiek naar als materiaalverspilling op de werf.
Langere levensduur
Na de gevelinstallatie blijft BIM een rol van betekenis spelen. Dankzij het BIM-model beschikken facility managers gecentraliseerd over relevantie info betreffende onderhoud van de gevel, vervanging van elementen of technische specificaties. Onderhoudswerkzaamheden verlopen hierdoor gestructureerd en vlotter, onderhoudskosten zijn makkelijker te voorspellen en de de levensduur van een gevel wordt verlengd.
Om een BIM-workflow te ondersteunen, biedt Rockpanel BIM-bestanden aan van zijn volledige aanbod aan gevelpanelen in een BIM Portal die je hier kan raadplegen.