Voorbeelden van duurzame bouwmaterialen
Groendak/sedumdak
Een groendak is een dak dat begroeid is met planten. De term ‘sedumdak’ wordt regelmatig in één adem genoemd. Dit type vetplant is namelijk een populair type dakbedekking, omdat het een van de lichtste opties is voor een groendak. Veel soorten groendaken zijn namelijk relatief zwaar. Voordat je enthousiast aan de slag gaat, moet je dus altijd even controleren of je dakconstructie hier geschikt voor is.
Waarom zou je kiezen voor een groendak? Ze hebben talloze voordelen! Ze zorgen bijvoorbeeld voor een meer constant binnenklimaat en daarnaast zijn ze goed voor het milieu. Een groendak heeft onder andere een positief effect op de luchtkwaliteit en op de biodiversiteit. Ook kan het water opnemen.
Gerecyclede bouwmaterialen
Kun je bouwmaterialen recyclen bij een renovatie of een nieuwbouwproject? Zeker doen! In dat geval hoeven er geen nieuwe grondstoffen te worden gebruikt en ook de productie of bewerking zelf kost geen nieuwe energie. En als je de vervoersafstand dan ook nog eens kort kunt houden, ben je met gerecyclede bouwmaterialen helemaal groen bezig.
Hout
Mits het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, kan hout een erg milieuvriendelijk bouwmateriaal zijn. Het is een natuurlijk, biobased materiaal en heeft als groot pluspunt dat het CO2 kan opslaan. Een nadeel is dat hout gevoelig is voor vocht en kan gaan krimpen, uitzetten of rotten. Voor gebruik buiten wordt hout daarom vrijwel altijd met chemische middelen behandeld. Dit maakt het minder milieuvriendelijk.
Hout kan ook gebruikt kan worden voor de constructie van een gebouw. Houtskeletbouw is natuurlijk een bekende optie, maar als je een alternatief zoekt voor een (hoogbouw)constructie van beton of staal, dan kan CLT (Cross Laminated Timber) een interessante optie zijn.
Bamboe
Van bamboe denk je misschien dat het een houtsoort is – en het heeft er ook veel van weg – maar bamboe is toch echt een grassoort. Het kan een heel geschikt bouwmateriaal zijn voor je interieur, maar door de vochtgevoeligheid is het voor de buitenkant van een gebouw meestal geen goede keuze.
Een groot pluspunt van bamboe als je graag duurzame bouwmaterialen wil gebruiken, is dat het ontzettend snel groeit en daarbij geen pesticiden nodig zijn. Sommige soorten groeien wel een meter per dag, maar gemiddeld genomen is een groei van 5 tot 20 centimeter per dag normaal bij bamboe.
Ook is het bij bamboe van belang dat het van kleine, gecertificeerde plantages komt. Juist doordat het nu een erg populair materiaal is – ook voor kleding en diverse gebruiksvoorwerpen wordt het steeds vaker toegepast – is de productie helaas niet overal even ecologisch verantwoord.
Hennep
Ook hennep is steeds populairder. Net als bamboe groeit het snel en zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig om het te verbouwen. En dan neemt het tijdens de groei ook nog eens een hoop CO2 op!
Hennepvezels zijn sterk en kunnen op diverse manieren worden ingezet. Het wordt inmiddels zelfs als volwaardig bouwmateriaal ingezet door de vezels te mengen met kalk. Een aandachtspunt hierbij is dat deze zogenoemde kalkhennep niet sterk genoeg is om zonder een frame een dragende constructie te vormen.
Kurk
Een houtsoort waarvoor je geen bomen hoeft te kappen? Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar met de kurkeik kan het echt. De kurk kan namelijk gewoon na een bepaalde periode (ca. 10 jaar) van de boom gepeld worden. Wel is het een van de duurdere (bio)bouwmaterialen.