Milieuvriendelijke nieuwbouw
Doordat het nieuwe gebouw over uitstekende geluidsisolatie beschikt, kunnen de drie geplande repetitiepodia tegelijkertijd worden gebruikt. De functie van het gebouw is een nieuwe uitdaging, maar duurzaamheid is het belangrijkste aandachtspunt van dit project, net zoals bij alle bouwprojecten op de Grüneberg in Trier.
De architect en projectmanager Michael Oberhoffer vertelt: “We gebruiken een vloerplaat die alleen maar verlengd hoeft te worden. Verder gebruiken we later in het proces zoveel mogelijk hout. Ook bepalen we de constructie van de muur en de plafonds op basis van het kunnen scheiden, demonteren en recyclen van de materialen als het gebouw gesloopt of vervangen dient te worden. Daarnaast installeren we zoveel mogelijk fotovoltaïsche zonnepalen op het dak om zo elektriciteit op te wekken voor het gebouw. Net als bij het hele ETP wordt de warmte opgewekt in de naburige rioolwaterzuiveringsinstallatie.”
Bij het nieuwe gebouw wordt dus gebruikgemaakt van hetzelfde principe als bij de oudere, gerenoveerde gebouwen: verspilling van bouwmaterialen wordt vermeden, er worden recyclebare bouwstructuren gebruikt en elektriciteit en warmte worden voor alle gebouwen op een duurzame en CO2-neutrale wijze opgewekt.
Eco-effectieve uitbreiding en verbouwing
Bij het bouwen van het ETP is vanaf het begin rekening gehouden met de eisen van de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen (DGNB). De meeste gebouwen zijn uitgebreid en verbouwd op een eco-effectieve manier op basis van het Cradle to Cradle®-principe. Dankzij dit principe en omdat de gebouwen zelfvoorzienend en CO2-neutraal zijn, heeft de DGNB een gouden pre-certificaat afgegeven aan het ETP Trier en is het terrein nu gecategoriseerd als een ‘duurzaam commercieel district’.
De projectmanager en architect Christian Reinert, hoofd vastgoedontwikkeling bij SWT, vertelt over de duurzame gevelbekleding: “Voor de buitenkant van de gebouwen kozen we voor robuuste en weerbestendige gevelbekleding gemaakt van duurzame grondstoffen. De steenwolisolatie en panelen zijn gemaakt van onder andere basalt.
In de fabriek van ROCKWOOL worden snijresten en oud materiaal afkomstig van de sloop van oude gebouwen verwerkt tot nieuwe producten. Hierdoor wordt de circulaire economie versterkt. De verf die Rockpanel gebruikt voor de panelen is op waterbasis, is uv-bestendig, is vuilafstotend, is niet brandbaar en is erg duurzaam. Door al deze voordelen hebben ze ook weinig onderhoud nodig.”