MeesVisser ontwierp de bebouwing aan de zijde van de Europaweg: een blok met 41 appartementen, een langwerpig volume met tien ‘townhouses’ en het gebouw Lookout als beëindiging. Architect Marijn Mees licht toe: “Het oude Fluor-terrein is een intens stedelijke locatie waarbinnen we een groene pocket moesten ontwerpen. De gevels van de drie gebouwen die we hier gerealiseerd hebben, dienen daarom ook in eerste instantie om het binnengebied af te sluiten van de stedelijke drukte.”
Het middelste gebouw vormde een uitdaging. “Tussen beide appartementenblokken lag een plan voor grondgebonden woningen. Maar hoe combineer je die kleinschaligheid effectief met de locatie, een drukke verkeersader?”
Gevelraster van baksteen en Rockpanel Woods
MeesVisser koos voor een raster om zo een samenhangend stedelijk blok te ontwerpen in plaats van een verzameling rijtjeshuizen. Mees legt uit: “Om te ontsnappen aan de 'cookie-cutter' herhaling van steeds weer dezelfde rijtjeshuizen, hebben we een gevelpatroon gecreëerd dat bestaat uit een overlay van drie huizen op vijf gevelrasters, in combinatie met een laag van open en gesloten panelen. Dit verstoort de verwachte visuele leesbaarheid van de huizen en creëert een onverwachte diversiteit van het gevelontwerp.”
Het gevelraster is uitgevoerd in een lichte baksteen, met aluminiumkozijnen en glas of gevelbekleding van Rockpanel Woods. Een materialisering die ook de andere twee gebouwen siert. Mees vertelt: “We wilden deze stedelijke plek een verzachting meegeven. Zeker omdat er ook eengezinswoningen tussen zitten. Een volledig stenen gevel is te hard en ongenaakbaar.”
“De toepassing van Rockpanel Woods werkt hier functioneel zeer goed. Het doorbreekt de eentonigheid die het gevelbeeld anders zou hebben. Als architect werken we het liefst zoveel mogelijk met natuurlijke materialen, maar als dat niet mogelijk is, is het heel fijn dat er een goed alternatief voorhanden is. Hoewel Rockpanel Woods geen echt hout is, geeft het de gevel wel dezelfde warme, natuurlijke en zachte uitstraling."